• Home
  • /
  • Ronnie Peterson och Formel 1

Ronnie Peterson och Formel 1

En motorsport där Sverige inte har nått särskilt stora framgångar är Formel 1. Formel 1 är den snabbaste av alla motorsporter, där bilarna är speciellt konstruerade för att köra i så höga hastigheter som möjligt. Det innebär bland annat att de är gjorda för bara en förare, och att karossen inte täcker hjulen.

Det finns ett undantag gällande Sveriges framgångar i Formel 1, och det är Ronnie Peterson. Peterson kom från Örebro, och hade en blygsam start i livet som bilmekaniker och maskinmontör. Han debuterade inom motorsporten när han var 18 år gammal, då han körde gokart, och tog hem en andraplats i D-klassen på SM under debutåret. Från det året gick det bara uppåt, då han vann sin klass i SM året därefter, och sedan började klättra uppåt i klasserna. År 1966 körde han för första gången i Formel 3, i en bil som hans egen pappa och en vän byggt. Hans framgångar gjorde att han snart kontaktades av ett stall för att köra i Formel 1. Han debuterade i Formel 1 år 1970. Under sin karriär körde han sammanlagt 123 Grand Prix, bland annat i Sverige (i Anderstorp i Småland, där man arrangerade Sveriges Grand Prix under sex säsonger mellan 1973 och 1978), och vann tio av dessa. Det kommer sannolikt aldrig att hållas ett Grand Prix-lopp i Sverige igen – i alla fall inte inom den översebara framtiden. Om du är ett fan av Peterson och Formel 1, och du drömmer om att se ett Grand Prix-lopp i verkligheten, ska du därför gå in på Enklare.se. Där kan du nämligen låna pengar på ett enkelt sätt, och jämföra olika lånevillkor så att du vet att du lånar med de bästa möjliga förutsättningarna. Då kan du låna pengar med gott samvete för att åka till Monaco eller något annat land, och se Grand Prix på riktigt.

Ronnie Peterson hade sannolikt fortsatt klättra i sin karriär som Formel 1-förare, om inte den tragiska olyckan hade inträffat. Vid Italiens Grand Prix 1978, precis efter starten av loppet, kolliderade flera bilar i en allvarlig olycka där Peterson skadades. Han fördes till sjukhus och avled dagen därefter på grund av komplikationer vid en operation för att åtgärda de benfrakturer han drabbats av. Peterson hade då skrivit på kontrakt som försteförare för McLaren inför säsongen 1979, och hade alla chanser att vinna VM.

business-corner