• Home
  • /
  • Motorsport på snö

Motorsport på snö

Motorsport förknippas kanske i första hand med torra asfaltsbanor eller leriga grusbanor under sommarmånaderna, men flera av grenarna inom motorsporten utövas faktiskt på is och snö, snarare än asfalt och grus.

Det kanske tydligaste exemplet på detta är snöskotersporten, som växer stadigt och hela tiden får nya grenar. De vanligaste grenarna inom snöskotersport idag är skoterkross, enduro, backe och dragracing. Skoterkross kan, så som namnet antyder, liknas vid motocross som körs med snöskotrar istället för motocrosscyklar. Tävlingarna sker på en kilometerlång bana med hopp, kurvor och raksträckor, och det gäller (som i de flesta motorsporter) att köra banan på kortast möjliga tid. På samma sätt kan de övriga tre snöskotergrenarna sägas motsvara sina motorsportssyskon i hur tävlingarna är upplagda, med den skillnaden att de sker på snö och på en snöskoter.

Det är dock inte bara snöskotrar som används inom motorsporten på vinterhalvåret – det finns också motorsportsgrenar med motorcykel som sker på is. Ett exempel på det är isracing, som sker på en oval bana täckt med is. Motorcyklarna som används för isracing är speciella, då de exempelvis drivs med etanol och inte har några bromsar. Däcken är täckta med knappt 3 cm långa stålspikar, för att de ska kunna få fäste på isen. Eftersom däcken på detta sätt får extremt bra grepp, kan motorcyklarna hålla höga hastigheter i kurvorna.

En annan motorcykelsportsgren som sker på is är isbana. Detta kan sägas vara vinterversionen av roadracing, men istället för vägar kör man på en bana som skapats på en frusen sjö. Banan är vanligtvis runt en kilometer lång.

Efter en tävling eller träning i någon av dessa motorsporter känner man sig sannolikt ganska nedkyld – inte nog med att man tillbringar timmar utomhus i vintertemperaturer, man sitter dessutom på ett fordon och flyger fram med bitande, iskall vind som viner förbi en. Något av det bästa man kan göra om man sysslar med någon av dessa motorsporter är därför att investera i ett badkar hemma, om man inte redan har ett. Du hittar ett stort utbud av bra och rejäla badkar på byggmax.se. Att ta ett varmt bad är nämligen ett av de bästa sätten att värma upp sig när man blivit rejält nerkyld.

business-corner