Motorsport

Motorsport inkluderar all sport som bedrivs med motorfordon, som bilar, flygplan, snöskotrar, motorcyklar och båtar. När man talar om motorsport brukar man dock mena racing med bilar.

Bilsport

Bilsport är en underkategori till motorsport och innefattar främst racing och rally. Racing, tidigare kallat banracing, är en sport där alla förare (kallade racerförare) startar samtidigt och kör runt en asfalterad bana. Vinnaren är helt enkelt den som kommer i mål på kortast tid. Inom racing ingår bland annat den populära tävlingsformen Formel 1. Även bilspeedway och isracing räknas hit. I Sverige organiseras racingsporten av Svenska Bilsportsförbundet (SBF) . Rally är en typ av bilmotorsportstävling där man inte kör på en asfalterad bana, utan istället på vägar, så kallade specialsträckor. Dessa sträckor kan vara antingen vanliga vägar eller mindre vägar med mer inslag av terrängkörning. Oftast är sträckorna längre än inom racingsporten. När man tävlar i rally finns det förutom föraren även en kartläsare med i bilen. Tävlingen går dock, precis som när det gäller racing, ut på att ta sig i mål på kortast tid. Inom rally finns det olika klasser man kan tävla inom. Skillnaderna mellan klasserna är de olika regler som gäller inom klassen. I Sverige organiseras rallytävlingar också av Svenska Bilsportsförbundet.

Motorcykelsport

Motorcykelsport är också en underkategori till motorsporten, och är en sport där man tävlar i körning med motorcykel. Det finns flera olika typer av motorcykelsport, bland annat speedway och enduro. Speedway är en sport där förarna kör runt på en bana, med framför allt grus som underlag. Enduro är en sport där man istället kör motorcykel i svår terräng. Det är den motorcykelsport som har allra flest utövare i Sverige. Inom olika motorcykelsporter använder man olika typer av motorcyklar. Inom båda sporterna går tävlingarna dock ut på att fortast komma i mål. I Sverige är det SVEMO (Svenska Motorsportsförbundet) som organiserar motorcykelsporten.

business-corner