• Home
  • /
  • Häftiga rekord inom motorsporten
Hoppande motorcykel med förare hängande

Häftiga rekord inom motorsporten

Det finns en hel del galna och livsfarliga rekord inom motorsporten. Det handlar såväl om fart som om tokiga påhitt. Exempelvis blev fransmannen Guerlain Chicherit den första någonsin att 2013 klara en bakåtvolt med bil. Två gånger samma dag utförde han bedriften med en specialbyggd Mini Cooper.Att hoppa långt med bil är något som amerikanen Rob Dyrdek klarar, han har hoppat 27,2 meter i en ombyggd Chevrolet Sonic RS, han gjorde hoppet baklänges! Det hoppet kallas i Guinness Rekordbok för det längsta omvända ramphoppet med bil. Hoppet var aningen kortare än världens längsta korkskruvhopp med bil. Det hoppet mätte 28 meter och utfördes av stuntföraren Brian Fletcher.

En stuntförare från Finland, Vesa Kivimäki, har världsrekordet i bilkörning på två hjul. Det finns en film som bevisar att han kör hela 186 km/h. Det finns rykten om att en tandläkare Stockholm (ja han heter faktiskt så) skulle ha slagit detta rekord med 1 km/h men det finns inga bevis. Engelsmannen Richard Brown är en fartgalning. 1999 slog han hastighetsrekord för motorcykel med 582,5 km/h i Utahs saltöken. Däremot fick han tekniska problem och kunde inte köra en andra repa vilket krävs för rekord. Efter det försöket började han istället planera ett fartrekord med sikte på 720 km/h. Den gången med en specialbyggd hoj med jetmotor lånad från en helikopter.

En hastighetsmätare på bil

Nu finns det även en del hastighetsrekord med fordon som kanske inte direkt är kopplade till just höga farter. Till exempel har Top Gears förare The Stig satt hastighetsrekord för traktorer när han kom upp i 140 km/h. Traktorn var dock lite modifierad med en Chevrolet-motor. Guinness World Records fanns på plats för att bevittna försöket som alltså lyckades efter att han klarat två godkända repor.

Rekord på snö och vatten

Dragracing på land är både spännande och imponerande. Men när man istället tar upplevelsen till vatten så blir det än mer spektakulärt. I ett dragrace på Colorado River lyckades racingteamet bakom “Problem Child” slå nytt världsrekord med en toppfart på 422 km/h, vilket motsvarar 227 knop. Givetvis finns det även rekord slagna på snö. Exempelvis är de tre jämtlänningar som slagit ett nytt (dock inofficiellt) hastighetsrekord för jetdrivna snöskotrar. 251 km/h kunde de komma upp i.

Skoterförare sträcker upp händer

När det handlar om rekord på snö och is så har det hållits något som kallas Speed Weekend i Funäsdalen. Där handlade allt om att försöka sätta rekord i att köra fort på is. Alla möjliga fordon var tillåtna som snöskotrar, fyrhjulingar, bilar, mc, lastbilar, traktorer och mopeder.

Det finns andra typer av rekord också, de dyraste bilarna som sålts på auktion till exempel. När de dyraste bilarna genom tiderna som sålts på auktion ska listas så är det ett märke som dominerar – Ferrari. Där finns flera exemplar som sålts för hundratals miljoner, dock inte alla Ferraris. Nummer tre på listan är till exempel en silverfärgad Mercedes W 196.Men när den bil som kallas den dyraste i världen skulle säljas så fick ägare inte ut den halva miljard han hade tänkt, inte vid det tillfället i alla fall. Bilen är en himmelsblå Ferrari 250 GTO.

business-corner