• Home
  • /
  • Formel E – ett hållbart lopp

Formel E – ett hållbart lopp

Läckra bilar som viner runt på banorna – det är något man förknippar med Formel 1. Men loppen är däremot inte speciellt klimatsmarta och därför har FIA nu börjat med ett nytt, hållbarare bil-lopp som kör i samma klass som F1 men som innefattar elbilar istället. Och dessa skönheter är inte sämre. Skillnaden är att doften och motorljudet inte alls är lika närvarande, vilket vissa åskådare tycker är trist. I Formel 1 är det nämligen brummandet och doften av bensin som gör hela skådespelet än mer intressant. Dock kan man som åskådare i ett Formel E-lopp stå mycket nära banan utan att ha dubbla öronproppar i skallen. Detta trots att bilarna susar förbi med en hastighet på över 200 km/h.

Formel 1:s miljövänliga kusin

Detta nya Formel E-lopp har nyligen invigts av FIA som har beslutat sig att gå på det mer hållbara tänket. Det första loppet gick av stapeln i Peking 2014 och börjar fånga folks intresse allteftersom. Populariteten ökar hela tiden och allt fler börjar uppskatta hur skönt det är att se samma farter utan att behöva stå ut med alltför brända däck, osande motorer och svart rök.

Den nya generationens el-racing

Vågar man tro att den nya generationens motorsport står för dörren? Ja, det hoppas dock många biltillverkare och organisationer på, och bilarna förnyas och utvecklas för varje säsong. Numera är de gjorda så att de kan köra ett lopp på en enda laddning och bilarna har uppgraderats till ca 350 hästkrafter, vilket gör att det blir ett rejält ös ute på banorna. Loppen körs emellertid än så länge i storstäderna och turneringen sker i många världsliga städer. Detta har också bidragit till en stor publikskara som har fått sin nyfikenhet stillad med de praktfulla elracing-bilarna.

Däcken på bilarna är av hybridmaterial som ska klara alla väder och varje team har två bilar eftersom batterierna har begränsad räckvidd. Alla bilar är helt elektriska och oberoende av bensin. Deras batterier är som 4000 telefoner, vilket inte är dåligt alls. Och har du väl varit på plats så vet du säkerligen hur ståtligt bilarna körs på banorna.

Att bilarna är dyra är det ingen tvekan om. Att ha råd att köpa en elbil i detta format, kräver antingen mycket god ekonomi eller ett stort lån hos Capcito om man är ett företag som vill investera i ett lopp eller en bil. Formel 1 anses redan som den dyraste bilsporten och Formel E ligger förmodligen inte långt därefter.

Stora utmaningar leder oss till nya motorsporter

Klimatförändringar och föroreningar har gjort att biljättarna och motorsportförbunden har tvingats tänka om. Denna typ av lopp bidrar också till att boosta åskådare i rätt riktning och köpa elbilar istället, menar man. Det är således också en psykologisk metod för att få folk att upplysas.

business-corner