• Home
  • /
  • Michael Schumacher – en av motorsportens stora ikoner

Michael Schumacher – en av motorsportens stora ikoner

Oavsett om du är bevandrad i motorsportens värld eller inte så bör namnet Michael Schumacher vara bekant för dig. Schumachers karriär inom Formel 1 saknar motstycke och han är den mest framgångsrika föraren genom tiderna. Han är kanske mest känd för sin tid som förare i stallet Ferrari, men hann även med att köra för bland andra Mercedes och Benetton-Ford under sin långa karriär som sträckte sig från 1991 till 2012. Schumacher föddes 1969 i den lilla staden Hürth, några mil sydväst om Köln i Tyskland, och hans intresse för motorsport väcktes tidigt. Redan som fyraåring började han köra karting, som i folkmun brukar kallas gokart, och vann som 13-åring det tyska mästerskapet i sporten. Han hoppade av skolan och arbetade som bilmekaniker när han upptäcktes av den inom Formel 1 välkände talangscouten och managern Willi Weber, genom vars försorg Schumacher gjorde sin debut i Formel 1 för Jordan-stallet 1991.

Skadades i skidolycka

Schumacher tog därefter hem titeln som världsmästare inte mindre än sju gånger. De första två mästerskapen vann han för stallet Benetton, medan de sista fem skedde för Ferrari. Efter säsongen 2006 meddelade Schumacher att han pensionerade sig från motorsporten men fortsatte att arbeta för Ferrari som rådgivare. 2010, vid 41 års ålder, gjorde han dock en bejublad comeback i Formel 1 för Mercedes, för vilka han sedan körde i två år. Schumacher körde sitt sista lopp i Brasilien 2012, innan han lade hjälmen på hyllan för gott. Han hann dock tyvärr inte njuta av pensionärslivet särskilt länge. I december 2013 råkade Schumacher ut för en skidolycka i franska Alperna och försattes i konstgjord koma. Han hölls i koma i sex månader innan han sedermera vaknade och skrevs ut från sjukhuset för att fortsätta sin rehabilitering hemma. Än i dag är det oklart om han kommer att bli helt återställd och hans tillstånd omges av många rykten, bland annat ska han vara rullstolsburen och inte kunna tala. Även hans närmaste krets har drabbats av ryktesspridning och i mars 2018 rapporterades i medier att ett falskt dödsbesked cirkulerade som berörde Schumachers tidigare manager Willi Weber. Rykten tillbakavisades dock av Weber själv.

Inte bara känd för formel 1

Intresset för motorsporten ligger i familjen då Michael Schumachers bror Ralf Schumacher också är en välkänd Formel 1-förare. De två möttes ett flertal gånger på banan, och ett särskilt minnesvärt tillfälle var den 21 november 2003, då bröder tävlade i San Marino samma dag som deras mor dog. Michael Schumacher vann loppet och Ralf Schumacher kom på fjärde plats. Bröderna har senare berättat att de deltog i tävlingen med sin mors goda minne och för att hedra henne. Vid sidan om motorsporten är Michael Schumacher även känd för sitt engagemang i UNICEF, till vilka han har donerat omkring 1,5 miljon euro. Schumacher har även vid ett tillfälle deltagit i den brittiska TV-serien Top Gear som den mystiska föraren The Stig. Han körde då Ferraris nya modell FXX. Schumacher äger flera hästrancher i Schweiz och USA, så innan han skadades var han säkert van vid att både ta hand om hästarna, skörda hö och byta tak. Han bor nu med sin familj på en gård i Schweiz.

business-corner