• Home
  • /
  • Radiostyrd motorsport – en handkontroll med körglädje!

Radiostyrd motorsport – en handkontroll med körglädje!

Glädjen, accelerationen och spänningen kan upplevas utan att du behöver ha tillgång till en dyr rallybil eller en hyrd racingbil. En radiostyrd bil med tillhörande handkontroll kan ge dig det mesta av vad motorsporten erbjuder fast i ett mindre kostsamt format. Alltfler upptäcker tjusningen med att utöva motorsportens känsla av acceleration, körskicklighet och taktik genom radiostyrda bilar.

Både i Sverige och internationellt är den radiostyrda motorsporten sedan länge etablerad och det anordnas både VM och SM i radiostyrda bilar. Intresset för den radiostyrda motorsporten har ökat markant de senaste åren. Idag går det att livnära sig på den radiostyrda motorsporten, en av världsproffsen inom radiostyrd motorsport är svensken Viktor Wilck. Det är framförallt genom sponsorer, reklam och vinstpengar i olika tävlingar som du kan försörja dig på den radiostyrda motorsporten.

Stor variation på både bilar, grenar och banor

Det som gör radiostyrd motorsport både spännande och fascinerande är dess stora variation på bilar, grenar och banor. Radiostyrda bilar för professionellt bruk är påfallande välgjorda, liknar de riktiga bilmodellerna, kräver skicklighet i manövrering och är riktigt utmanande att kontrollera och köra! Ett stort plus i kanten är att du inte behöver en förmögenhet för att köpa riktigt coola bilmodeller och ge dig ut på racingbanan. Formatet är litet men körglädjen stor!

Vad kostar det?

Enkelheten, prisnivån och körglädjen i radiostyrd bilar är anledningarna till att den lockar utövare i alla åldrar. Inköpspriset på en radiostyrd bil är mycket lågt, i jämförelse med att köpa en riktig bilmodell. Riskerna med att köra radiostyrd bil är väldigt små både vad det gäller hål i plånboken eller att bli fysiskt skadad. Det som kan hända är att man kan få ömmande tummar efter att ha hållit i handkontrollen, smörj lite Voltaren salva på och bara fortsätt racet!

Vad koster det att införskaffa en professionell radiostyrd bil för denna typ av motorsport?

Inhandlar du en fullt utrustad professionell radiostyrd bil ligger riktpriset på 10.000 kr och uppåt för en helt ny bil. Riktar du in siktet på en begagnad radiostyrd bil kan du komma över en riktigt bra proffsmodell för ett par tusenlappar. En del av nöjet med att köra radiostyrd bil är att reparera, underhålla och serva bilen. Radiobilarna kommer att stöta ihop, krascha och krocka, du får vara beredd med verktygslådan efter ett intensivt åk.

Tävlingar och Licens

Svenskt SM i radiostyrd bil gick av stapeln 3 februari 2019 och guldmedaljen togs av Elias Johansson. Tävlingsgrenarna inom radiostyrd motorsport utvecklas hela tiden. Nya bilar och nya banor gör att man alltid kan förvänta sig något nytt vid varje tävling. Ett axplock av olika tävlingsgrenar är Buggy, Rallycross, Formel1 och Rock Crawling. I Sverige organiseras lopp och tävlingar av Svenska Bilsportförbundet och det garanterar att tävlingarna är professionella och välgjorda. Vill du prova att tävla? Vad krävs? För att tävla krävs en licens och med den ingår en försäkring. Det finns ingen åldergräns och alla tävlar på samma villkor oavsett kön eller ålder.

business-corner