Folkrace

På vissa platser i Sverige och kanske framförallt på mer glest bebyggda orter är folkrace i det närmsta en folksport. Det är motorsport i sin kanske mest lättillgängliga form. Med vanliga bilar som bara modifierats för säkerhets skull körs det allt man kan runt en grusbana, vilket både är enkelt, fartfyllt och mycket spännande. Hela formatet är designat för att sporten ska vara folklig och för att undvika att den med mest pengar vinner. Efter varje race måste alla förare lägga ut sina bilar till försäljning till ett förutbestämt pris, för att ägarna inte ska spendera för mycket pengar på att bygga om sina bilar och således göra sporten exklusiv för rika. Det finns massor av klubbar i Sverige som håller på med folkrace och oftast kan man få hyra en bil under ett pass för att få prova på. Se om det finns någon klubb nära dig om du vill testa!

Bygga en folkracebil?

För att få en bil godkänd att köra i ett folkrace krävs ett antal modifikationer. Man måste montera störtbåge och säkerhetsgrind i fronten, rutorna måste bytas och lampor och annat ska monteras bort. på Svensk bilsports hemsida kan du ladda ned den kompletta regelboken och tekniska specifikationer som behövs för att registrera en folkracebil. Om du inte vill bygga en bil kan du lätt köpa en efter ett race. Efter att varje folkracetävling är slut är alla bilarna ute till försäljning till samma pris, 6500 kronor. Eftersom ägaren inte kan avböja att sälja gör detta att bilarna förblir enkla och trimningen grundläggande och billig, bra för att göra sporten med folklig och inkluderande. Förutom en bil måste du som kör ha en godkänd jet-hjälm, MC-hjälmar är ej tillåtna. Dessutom måste föraren ha skor, handskar, balaklava och overall i ett flamsäkert material. Säten och säkerhetsbälten måste vara typgodkända precis som hjälmen och den övriga skyddsutrustningen. Innan du kör är det också viktigt att du gör dig bekant med reglerna på banan, eventuella flaggor och säkerhetskommandon.

Vem får köra?

Man får börja som juniorförare den dagen man fyller 15 år, och fortsätter som senior när man fyllt 18. Alla som kör folkrace måste genomgå en kort teorikurs som kostar 400 kronor, och den som inte har körkort måste genomgå en mindre uppkörning för att visa att den kan hantera en bil. Efter kursen måste man gå med i en motorklubb och köra en debutanttävling. Debutanters bilar är inte till salu efter tävling. Efter att allt detta är klart, man har köpt sin bil, stol och säkerhetsbälte (dessa ingår inte i bilköpet utan klassas som personlig utrustning) är det dags att börja tävla. Hittar man en tävling man vill köra skickar man in en anmälningsblankett eller anmäler sig online. Folkrace är en perfekt motorsport för den som hellre lägger pengar på rysk kaviar, Skånska byggvaror eller fransk nougat än på en superdyr idrott, så varför inte testa? Anmäl dig till en förarkurs idag.

business-corner