• Home
  • /
  • Bilorientering

Bilorientering

Har du hört talas om bilorientering? Det är egentligen exakt vad det låter som, orientering där deltagarna tar sig fram i en bil istället för till fots. Man får en karta som man i förväg inte vet om och ska på en bestämd tid ta sig runt banan. Detta är en sport som först och främst utövas i norden och tillhör FIA som är ett huvudorgan för all bilsport. Det går att tävla i allt från små lokala tävlingar till stora internationella tävlingar i andra länder. Sporten kallas ofta bara för Bil-O och handlar mycket om samarbete då man har en förare och en kartläsare. Svensk mästare i bilorientering har man kunnat bli sedan år 1961 så det är ändå en motorsport som har levt i mer än 50 år. Det handlar alltså inte om att på kortast tid avverka sträckan utan man behöver ett gott samarbete med sin kartläsare och tillsammans hitta samtliga kontroller och göra det på bäst tid.

Alla kan tävla i bilorientering

Den som blir nyfiken på bilorientering kan läsa mer om sporten på Svensk bilsports hemsida och hitta klubbar i sitt närområde. Alla kan verkligen prova på sporten, det man behöver är ju körkort och en bil. Så länge man vill kan man träna och tävla i klassen som kallas nybörjare och här får man använda exakt vilken bil man vill! Det innebär att du kan ta den bil du normalt kör och passa på att prova sporten. Tävlingarna körs traditionellt sett i mörker men tävlingar då det är dagsljus blir allt mer vanlig, oavsett tid på dygnet så bjuds det på samma spänning att försöka hitta rätt längs en okänd bana! Dock finns det absolut inget krav på att man måste tävla utan det går bra att enbart träna inom sporten. Ta med en kompis och prova på en träning, kanske ni kommer upptäcka vilket fantastiskt team ni är tillsammans och då kommer välja att ta nästa steg som är att prova på en tävling. Det är ett tillfälle att göra något roligt och lite annorlunda tillsammans.

Tävla i bilorientering

När det är dags att tävla i bilorientering kanske man också är sugen på en ny bil och kollar in sidor med kvalitativa motorfordon så som hyundai.se och liknande. Det är inte något man behöver oroa sig för i början iallafall då den vanliga bilen duger alldeles utmärkt. Man tävlar i antingen typ A eller typ B klass. Typ A innebär att man letar efter kontrollerna som är numrerade och behöver tas i ordning. I typ B så är kontrollerna inte numrerade utan det gäller att själv försöka få ihop den bästa vägen för att på kortast tid ha tagit samtliga kontroller. Varje typ av klass har sin tjusning och det kan vara kul att varva mellan de olika klasserna för att hela tiden utmana sig själv och lära sig att bli bättre och bättre. Bilorientering passar dig som vill ha fart och fläkt men samtidigt också vill att taktik och samarbete ska vara en naturlig del.

business-corner