• Home
  • /
  • Motorcykelsport – Vinter som sommar

Motorcykelsport – Vinter som sommar

Motocross

Denna sport har man sett utövas ett X antal gånger. Detta är en motorsport som körs med motorcykel på kuperad grus-, sand- eller jordbana. En tävlingsbana är oftast mellan 1,5 och 2 km lång och till 3 till 6 meter bred. Man kör inte bara på en vanlig sträcka utan det finns ibland även olika hinder där man får hoppa med sin motocross. Det går fort och ibland så har föraren svårt för att hålla sig på banan.

Roadracing

I denna sport så är det hastighet som gäller då det är en hastighetstävling inom motorcykelsport. Man tävlar på asfaltsbanor. Det finns olika sorters motorcyklar som man kan använda sig av och de varierar allt från specialbyggda prototypmotorcyklar till vanliga standardmodeller som man finner i en vanlig handel. Man tävlar i olika klasser och dessa klasser delas in beroende på motorcykelns storlek och hur mycket trimning som tillåts.

Isracing

All motorsport tillhör inte sommaren till utan det finns en och annan sport som utövas vintertid. Isracing är en av dom. Detta är en FIM auktoriserad motorcykelsport som utövas vintertid och som körs på en oval isbana. Motorcyklarna som används har två växlar. De saknar broms och körs på metanol. För att föraren ska kunna få fäste med sin motorcykel på isen så används det däck som är belagda med långa vassa stålspikar. Dessa är upp till 2,8 cm och dessa spikar är för att ge motorcykeln maximalt fäste på isen. Det gör att föraren kan hålla en hög hastighet i kurvorna.

Trial

Det finns inte bara sporter där man kör rakt fram och kanske svänger lite då och då utan det finns även sporter där man ska ta sig runt en bana med flera olika hinder. En rolig sport att vara besökare till och se på. Tyvärr så är inte sporten så vanlig här i Sverige så vill man titta på denna sport så är det oftast via TV:n som gäller. Den är dock mycket populär i Spanien och i Storbritannien. Det som gör sporten intressant är alla hinder som föraren ska ta sig igenom. Det går fort och det är svårt att förutse vem som kommer klara av banan för minsta lilla fel kan få konsekvenser för tävlingen. Det är svårare att ta igen förlorad tid. Det är oftast trånga svängar och man får inte

business-corner