• Home
  • /
  • Båtsport – för vattenälskaren

Båtsport – för vattenälskaren

Offshore och Classic

Ibland har man sett tävlingar på TV där dom tävlar med sina racerbåtar. Det ser roligt ut och det går fruktansvärt snabbt. För att tävla här i Sverige måste man vara 15 år. Dock så får man ha en 13 -åring i besättningen om alla i besättningen har förar- samt manöverintyg. Det finns olika sorters tävlingar men den som är mest välkänd här i Sverige är Roslagsloppet. Detta lopp började 1962 och på grund av antalet deltagare blir Roslagsloppet världens större offshore race. Starten går från Stockholms ström till Öregrund. Då har man kört cirka 135 sjömil. Som i de flesta, om inte alla, motorsporter så finns det även olika klasser av båtarna.

Classic är en sport som är en öppen racingklass där man använder sig av båtar som är av en modell äldre än 25 år. Det är oftast fina maskiner trots sin ålder.

Vattenskoter

Detta är en typ av en liten motorbåt driven av vattenjet-aggregat. Denna motorbåt är utformad så att flera kan sitta, stå eller stå på knäna på den. Man sitter alltså inte i en båt som i de flesta farkosterna utan här sitter man eller står på. I de flesta länder så är en vattenskoter en sorts båt men i Tyskland, Storbritannien, Danmark och i Sverige så har en vattenskoter en egen status. Men till exempel i USA och Kanada så gäller samma regler och bestämmelser samt åldersgränser Skotrar som på båtar.

Denna sport är en favorit hos många. Inte bara att utöva utan även som åskådare. Det som gör det intressant för mig är att det är flera som sitter på vattenskotern. Det är en som styr men det är ett teamwork samtidigt.

business-corner