• Home
  • /
  • Motorsport – olika bilsporter

Motorsport – olika bilsporter

Det finns många olika sorters motorsport. I samtliga så går det till på olika sätt. Här nedan har jag tagit upp några av mina favoriter.

Dragrace

Detta är en bred sport som bedrivs med motordrivna fordon. Det är bil, motorcyklar (MC), flygplan och racerbåt. Dragracing är en intressant sport som för första gången ägde rum i Sverige 1968 på Scandinavian Raceway utanför Anderstorp där man använde långa rakan. Sporten härstammar från USA och går ut på att komma till mål så fort som möjligt, naturligtvis. Man kan utföra denna tävling med mer än bil. Man kan använda sig av motorcyklar, snöskoters och båtar mm. Av samtliga fordon så ska man komma först till mål på bästa tid. Det som gör sporten intressant för mig är att man kan använda sig av olika motorfordon.

Folkrace

I denna sport kör man på banor gjorda av asfalt eller grus. Bilarna är täckta och typbesiktade i Sverige. Man kan inte använda sig av vilka bilar som helst utan de måste gå igenom säkerhetsföreskrifter. De ska bland annat ha skyddsbur. Det finns säkerhetskrav som ställs och som måste följas så samtliga tävlingsbilar ska besiktas av teknisk funktionär. Det finns en maxhastighet som inte får överstigas och det är 80 km i timmen. Oftast så är det inte så svårt att hålla det då banorna ska vara byggda för att inte kunna överstiga dessa 80 km.

Rally

Detta är en sport som är min absoluta favorit inom motorsport. Det kan bero på att jag är uppväxt med den. Släktingar har kört och man ville inte missa någon tävling. Här är det inga småsträckor som gäller utan detta är en tävling som omfattar en relativt lång vägsträcka. Man kör på vanliga vägar men som är avstängda från vanlig trafik. Det hela går ut på att köra från start till mål på kortast möjliga tid. Det går oftast fort och det kan hända att en och en annan bil hamnar utanför vägrenen. I bilen finns det förutom en förare även en kartläsare. Då det går fort på vägen så hjälper det om det är en erfaren kartläsare med.

Bilorientering

Denna sport är rolig tycker jag. Det hela går ut på att man kör en sträcka som inte är känd sedan tidigare. Man får en karta i handen och via den kartan ska man ta sig till målet och på en bestämd tid. Denna sport utövas främst i Norden och organiseras genom Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) som är huvudorgan för all bilsport. Jag har varit med om en sådan här tävling själv och kom på andra plats. Det var roligt och tiden sprang iväg. Man fick se mycket under bilturen så det blev många flugor smällda på en och samma gång.

business-corner